GREJPFRUT przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie, a nawet zapobiega sklerozie. Ich specyficzna goryczka działa odświeżająco, więc warto je spożywać w upalne dni dla ugaszenia pragnienia - składa się w 90% z wody. Jest stosunkowo bogaty w witaminę:
C (wzmacnia odporność, poprawia przyswajalność żelaza, chroni przed miażdżycą i zmianami nowotworowymi),
E (główny antyoksydant, obniża poziom cholesterolu)
i P (usprawnia przepływ krwi w naczyniach, ma działanie przeciwobrzękowe)
Niektórzy używają skórkę grejpfrutów w taki sam sposób jak skórkę pomarańczową - jako dodatek do wypieków.
Natomiast BANAN jest bogaty w potas, który obniża ciśnienie krwi. Znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nasyconych do nienasyconych. W jego składzie przeważają węglowodany, dlatego nie jest zalecany dla osób odchudzających się. Jednak na pewno jest bardzo pożywnym owocem i możemy go traktować jako osobny posiłek.
Moim zdaniem banan jest świetnym dodatkiem do koktajli, sałatek owocowych, czy owsianek.
A dzisiaj spełniał funkcję dodatku do kanapki. :) Wyborne śniadanie! A do tego pyszna, zielona herbatka..
Kanapki z twarogiem i owocami
(porcja dla 1 osoby)
bułka pełnoziarnista
4 plastry chudego twarogu
1 mały banan
1/2 małego grejpfruta
ok. 1 łyżki miodu
Kroimy 4 plastry twarogu, kładziemy na bułkę. Grejpfruta myjemy, obieramy ze skórki, wybieramy miąższ i dzielimy na małe cząstki. Banana obieramy i kroimy w plastry. Owoce kładziemy na twaróg. Na koniec polewamy mioooodem. Zajadamy! :)
(ok. 490 kcal)
(ok. 490 kcal)
Bardzo lubię takie zdrowe i smaczne śniadania :)
OdpowiedzUsuńpycha , bardzo lubię takie zdrowe pieczywo i słodkie dodatki ;)
OdpowiedzUsuńGdyby nie grejfrut.. No ale tego zawsze można zastąpić chociażby pamarańczą przecież ;)
OdpowiedzUsuńgrejpfrut z miodem smakuje inaczej, warto spróbować! :)
Usuń