niedziela, 23 czerwca 2013

Zamiast makaronu - tortilla

Urozmaicanie posiłków - niezwykle ważna kwestia w naszej codziennej diecie. Dania, które serwuję bardzo szybko mi się nudzą. Dlatego za każdym razem staram się chociaż troszeczkę je urozmaicać.

Zazwyczaj robię podobny sos do makaronu, ale tym razem postanowiłam wypełnić nim tortille.
Kilka słów o jednym ze składników tego dania...


CEBULA - jej główną zaletą jest działanie antyagregacyjne, czyli substancje w niej zawarte zabezpieczają przed zlepianiem się płytek krwi. Z powodzeniem mogą ją spożywać osoby cierpiące na zakrzepicę. Jednak najlepiej jest jeść ją surową, wtedy wykazuje największe działanie przeciwagregacyjne. Poza tym cebula zwiększa odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga leczenie reumatyzmu etc. etc. Cebula jest naprawdę bardzo wartościowym warzywem, warto spożywać ją codziennie. ;)



Pita ze szpinakiem
(porcja dla dwóch osób lub jednej BARDZO głodnej osoby)

2 pełnoziarniste tortille
ok. 200 g mrożonego szpinaku (oczywiście można dodać też świeży szpinak)
1/2 cebuli
1/2 papryki
2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
1/4 podwójnej piersi z kurczaka

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do lekko podsmażonej cebuli. Paprykę myjemy i kroimy w krótkie paseczki, dorzucamy do kurczaka i cebuli. Smażymy, aż papryka lekko zmięknie (zależy od upodobań, ja lubię jak papryka delikatnie chrupie w trakcie jedzenia ;) ). Szpinak odsączamy z wody, wrzucamy do rondelka i dodajemy serek kanapkowy. Chwilę podgrzewamy i łączymy wszystkie składniki razem. Tortille lekko podgrzewamy z obu stron na suchej patelni. Gotowe nadzienie układamy na tortilli, składamy i zajadamy. :)





(jedna duża porcja ok.600 kcal)


1 komentarz:

  1. Czasem taka duża porcja to jedyna zadowalająca porcja po całym dniu zajęć :) Każdemu zasmakowałby taki obiad, osobiście uwielbiam tortille.

    OdpowiedzUsuń